Tuesday, October 25, 2011

Kinoteātrī Splendid Palace sāks demonstrēt filmu "Aleksandrs Laime un Anhela ūdenskrituma dimanti"


25. oktobrī, plkst. 14.00 kinoteātrī Splendid Palace notika dokumentālās filmas "Aleksandrs Laime un Anhela ūdenskrituma dimanti" preses seanss. Šī ir jau trešā filma dokumentālo filmu ciklā "Veiksmes ceļinieki".


Kad pirms seansa filmas režisoram Vladislavam Ščepinam jautāja, kāpēc viņš veido filmas par latviešiem, viņš kādu laiku apmulsis klusēja, bet tad smejoties teica, ka jā... Kāpēc par Latviešiem? Jo parasti taču šādas filmas taisa par Zviedriem vai kādiem citiem, kuri pasaulē ko lielu ir sasnieguši. Un ko gan tie Latvieši tādu ir izdarījuši, lai par viņiem taisītu filmas? Bet kā pēc seansa izrādījās, atsevišķi indivīdi ir sasnieguši DIEZGAN DAUDZ.
 Šī filma stāsta par vienu šādu dēkaini - Aleksandru Laime, kuram kara laikā nācās pamest Latviju. Tālākās viņa gaitas aizveda viņu uz Venecuēlu, pasaulē augstāko ūdenskritumu. Un šeit sākas stāsta interesantakā daļa - sākotnēji šis ūdenskritums ir bijis pilnīgi nošķirts no civilizācijas un tieši Aleksandrs Laime izcirta takas uz ūdenskritumu un lēnām šeit sāka organizēt tūristu grupu pārgājienus līdz ūdenskritumam. Pats viņš esot dzīvojis džungļos, kā vietējie indiāņi. Uz tuvējo ciematu viņš devās tikai lai iemainītu atrasto zeltu un dimantus pret pārtiku un citām džungļos nepieciešamajām lietām.
Skatoties filmu bij grūti noticēt, ka kaut kas tāds vispār ir iespējams. Kur nu vēl ka ko tādu ir darījis latvietis. Starp vietejiem iedzīvotājiem Aleksandrs ir izpelnījies lielu cieņu un par vairākus gadus pēc viņā nāves, viņu atceras un piemin ar labu vārdu.
Nevarētu teikt, ka Latvijā pēdējā laikā tiktu uzņemtas labas filmas, tāpēc šī pārsteidza it īpaši. Domāju, ka šo filmu mierīgi var izmantot skolās jaunākajai paaudzei stāstot par Latvijas vēsturi.
Filma "Aleksandrs Laime un Anhela ūdenskrituma dimanti" divas nedēļas būs skatāma no 28. oktobra kinoteātrī Splendid Palace.

No comments:

Post a Comment