Sunday, November 6, 2011

Atklāta Zanes Tučas un Klāva Lora darbu izstāde „Apzinātie līmeņi".


5dien 4. oktobrī 18:00 „Galerijā L” tika atklāta jauno gleznotāju Zanes Tučas un Klāva Lora darbu izstāde „Apzinātie līmeņi”.

Vispirms jāraksta, ka ejot uz izstādi, jauno mākslinieku darbus biju skatījis tikai internetā. Iespaids bija radies labs, bet dzīvē vis izrādījās daudz labāks.


Jaunieši savus darbus izvēlējās atrādīt "Galerijā L". Un šķiet, ka labāku vietu grūti iedomaties, jo zālē gaiss faktiski virmoja no jaunības degsmes un enerģijas [pie vainas droši vien bija arī Bauskas alus]. "Vecie, klasikie" muzeji un izstāžu zāles tika dibinātas senā pagātnē, lai tajās izstādītu tā laika darbus. Un tie tur iederas arī šodien, bet mūsdienu mākslas darbus vajag izstādīt mūsdienīgās telpās, kādas ir "Galerijā L".

Visvairāk šinī pasākumā mani interesēja Zanes Tučas darbi. Kā jau rakstīju, tad iepriekš viņas darbus šķiet biju skatījis tikai netā un ieraugot tos dzīvē biju pārsteigts. Tie nav nekādi skricelējumi uz A4 lapas - tās ir nopietnas lielformāta gleznas. Izzīmētas tik detalizēti, ka no tāluma šķiet, ka skaties uz fotogrāfiju. Protams ir arī miniatūras, kuras detalizētības ziņā neatpaliek no lielajiem darbiem. Idejiski jau šie darbi nemaz tik ļoti neatšķiras no darbiem kuri tapuši pirms 100, 200 vai vēl vairākiem gadu simtiem. Atšķiras jau tikai ainava uz kuru lūkojas mākslinieks. Un mūsdienās tā protams ir urbānā vide. Diezgan parodijiska likās glezna, kurā attainota kāda lielveikala stāvvieta ar daudzstāvu ēkām fonā. Un vienīgais dzīvais, zaļais koks šinī ainavā tiek ekranizēts uz digitāla lielformāta ekrāna - tā nedaudz lika aizdomāties par ekoloģiju un cilvēka saskarsmi ar dabu.

Nedaudz dīvaini vienīgi likās tas, ka izstādē bij apskatāms salīdzinoši maz dabu [ja neskaita miniatūras]. Visu laiku bij tāda sajūta, ka gribas vēl un vēl. Iespējams tas tādēļ, ka darbi vairāk neatrodas pie autores, jo tos skatot nepameta doma, "šo es būtu gatavs nopirkt".

Darbi skatāmi salīdzinoši īsu laiku - tikai līdz 14 novembrim. Tā kā ieteiktu visiem, kam interesē mūsdienu mākslinieki, doties uz Alūksnes ielu 5.


No comments:

Post a Comment